Yazar: Gamze Keskin
Biz kimiz? Nasıl bir araya geldik? Neden bu satırları okuyorsunuz? Bu yazıda elimden geldiğince bu sorulara kendi perspektifimden yanıt vereceğim.
Almanya’da, Amerika’da, Birleştik Krallık’ta ya da Rusya’daki uluslararası Kant konferansları yıllardır bu ülkelerdeki Kant toplulukları tarafından düzenlenir. Kant felsefesi üzerine çalışanlar bu etkinliklerden az çok haberdar olurlar. Bu etkinliklerde öğrencilerin sunum yapmaları teşvik edilir, bunun için çeşitli burslar verilir ya da konaklama imkânı sağlanır. Öğrenciler Kant konusunda uzmanlaşmış hocaları dinlemekle kalmazlar, onlarla tanışır ve hatta iyi bir iletişim kurabilirlerse yeni burs imkânlarına da bu tanışıklık sayesinde sahip olabilirler. Keza hocalar da projelerinde birlikte çalışabilecekleri hevesli öğrencilerle bu ortamda buluşmuş olurlar. Her ne kadar Türkiye’deki akademik sistem felsefe alanı özelinde Amerika ya da başka ülkelerdeki gibi proje/burs imkânları açısından aynı olmasa da bu etkinliklerin yarattığı etkiler elbette ki benzerlikler taşımaktadır. 2012’de doktora öğrencisiyken (United Kingdom Kant Society) UKKS’e üye olduğumda bu oluşumun Türkiye’de de olup olmadığını araştırmıştım ancak resmî bir veri bulamamıştım. O dönemlerde Türkiye’de Kant üzerine çalışanları birleştirecek bir topluluğun kurulması ve bir parçası olma düşüncesi benim için bir hayaldi.
Türkiye’de Kant felsefesi üzerine çalışanların bir topluluğunun olabileceği hayalimi ve bu konuda adım atma hevesimi 2019 yazında Şirince Kant Haftası’nda sevgili Özgüç Güven, Selda Salman ve Bülent Gözkân’la paylaştım. Onların bu konudaki olumlu düşüncelerinin ve teşviklerinin beni cesaretlendirmesi ile ‘topluluk olmak’ hayalden fikir aşamasına geçti. 2019 sonbaharında Ayhan Çitil ve Mehmet Arslan ile bu fikir üzerine konuştuktan sonra toplulukla ilgili somut ilk adımları atmaya başladık. Türkiye’de Kant felsefesi üzerine çalışmış / çalışmalarını sürdüren tanıdığımız kişilere bu fikirden söz ettik. Kant felsefesi konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü bildikleri isimleri bizimle paylaşmalarını rica ettik. Onların referansı ile daha pek çok kişiye ulaşmaya çalıştık. Çalıştaya katılmaları, topluluğun şekillendirilmesi adına katkıda bulunmalarını arzu ederek davetiye yolladık. Uygun olup, gelebilenlerle 10 Ocak 2020’de Türkiye Kant Topluluğu İnisiyatifi olarak İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde I. Türkiye Kant Topluluğu Çalıştayı’nı gerçekleştirdik.
I.Türkiye Kant Topluluğu Çalıştay’ında ‘Nasıl bir topluluk olabiliriz?’, ‘Neler yapabiliriz?’, ‘Amaçlarımız ne olmalı?’ gibi başlıkların üzerinde durduk. I. Çalıştay’a katılanların isimleri ise şöyle: Ahmet Ayhan Çitil, Gamze Keskin, Özlem Duva, Seniye Tilev, Ece Tekçe, Bülent Gözkân, Nebil Reyhani, Mehmet Arslan, Özgüç Güven, Selda Salman, Aliye Karabük Kovanlıkaya, Necati Ilgıcıoğlu. Elbette katılamayan ancak desteğini ve ilgisini esirgemeyen İoanna Kuçuradi, Kaan Ökten, Saniye Vatansever, Lucas Thorpe, Kenneth Westphal ve Harun Tepe’nin de adlarını anmalıyım. Bu çalıştayda bir Koordinasyon Kurulu kurulması ve iş bölümünün gönüllülük esasıyla üstlenilmesi kararı alındı. O zamandan beri kurulun iş birliğiyle ve özenli çalışması sayesinde Türkiye’de Kant felsefesi üzerine çalışanların bir topluluk olduğunun duyurulabilmesi ve alınan kararların gerçekleşmesi için gereken alt yapının oluşması seviyesine geldik.
Türkiye Kant Topluluğu hayalden fikre, fikirden amaçları olan bir topluluğa dönüşen bir oluşum olarak bugün karşınızda. Kant felsefesinin Türkiye’de ve Türkçede daha ileriye taşınması şüphesiz ki en büyük hedefimiz. Bunun için -zaman içinde gelişmeye açık olarak- belirlediğimiz diğer amaçlarımız ise;
- Kant düşüncesi üzerine yapılan çalışmaları teşvik etmek ve daha ileriye götürmek
- Türkiye’de Kant felsefesi üzerine çalışan, kariyerlerinin çeşitli basamaklarındaki pek çok kişiyi bir araya getirip etkileşimi sağlayacak çeşitli etkinlikler (bölgesel çalıştaylar, yıllık konferanslar, paneller, çeviri grupları, yaz okulları vb.) organize etmek
- Kant’ın önemli eserlerinin Türkçeye kazandırılması için inisiyatif almak
- Kant felsefesi kavramlarının tartışılacağı çalıştaylar düzenlemek; söz konusu kavramlara önerilen Türkçe karşılıkları derlemek ve topluluk üyelerinin dikkatine sunmak
Kant felsefesi üzerine kafa yoran ve topluluğa katkı sağlamak isteyen herkese, her öneriye açık olduğumuzu belirtmek isterim. Bugünden sonra Türkiye Kant Topluluğu’nun yolu uzun, değdiği kişi çok olsun.